Portugal celebrate maiden Rugby World Cup win 2023
Perfekte Portugal verstom Fiji vir die eerste Wêreldbeker-rugbyoorwinning Foto: @RugbyWorldCup via X.

Tuisblad » Sport » Rugby » Perfekte Portugal verstom Fiji vir die eerste Wêreldbeker-rugbyoorwinning

Perfekte Portugal verstom Fiji vir die eerste Wêreldbeker-rugbyoorwinning

Portugal het Fidji in die kwarteindstryd met 24-23 geklop om ‘n geskiedkundige eerste Wêreldbeker-oorwinning ooit in Toulouse te verseker.

09-10-23 05:02

Fidji het oor ‘n week ‘n kwarteindstryd teen Engeland in Marseille verseker, maar die glorie in ‘n betowerende wedstryd by Stadium de Toulouse het na Portugal gegaan toe hulle hul eerste Wêreldbeker-rugbywedstryd ooit gewen het en Fidji met 24-23 verslaan het.

WEDSTRYD OPSOMMING

Australië se toekoms in die kompetisie het berus by Os Lobos wat die Flying Fijians ‘n punt van hierdie laaste Poel C-wedstryd, die laaste van 40 poelfase-wedstryde by Rugby Wêreldbeker 2023, geweier het.

Dit het vir die grootste deel van die wedstryd ‘n moontlikheid gebly, met die rustydtelling van 3-3 wat die vooruitsig verhoog dat Patrice Lagisquet Portugal sal lei tot hul eerste oorwinning in sy laaste wedstryd as hoofafrigter.

Sy span het in die tweede helfte uit die strik gevlieg en vleuel Raffaele Storti het die Fidjiane verbygesteek om Portugal se openingsdrie te druk.

Met Fidji gekletter, het Rodrigo Marta ‘n hoë bal bymekaargemaak en vorentoe gejaag in ‘n opwindende aanval. Fidji se heelagter, Sireli Maqala, het egter die los bal opgeskep en deur die rooi hemde gevleg toe Fidji ‘n aanval van hul eie geloods het. Hy is uiteindelik grond toe gebring, maar die stukrag was daar vir Levani Botia om oor te vat, sy verdoelde drie het dit 10-10 gemaak.

Die rekwisiete het toe na vore gekom in hierdie verstommende ontmoeting. Francisco Fernandes het sy weg gedwing terwyl Botia in die sondebak was en dit het ‘n verdere 17 minute geneem vir Fidji om deur Mesake Doge gelyk te maak, en ook van naby die drielyn oorgesteek.

Twee oorlede Frank Lomani-strafskoppe het gelyk asof hulle die wedstryd as ‘n wedstryd beëindig het net vir Marta se laat drie en Samuel Marques se naelbyt-doeltreffendheid by die dood wat Portugal ‘n geskiedkundige oorwinning gegee het. Fidji vorder in die tweede plek agter Wallis in Poel C danksy hul verloor bonuspunt.

REAKSIE UIT PORTUGAL

Portugal is gerugsteun deur duisende vurige ondersteuners, hul emosie word weerspieël in die kommentaar van Nicolas Martins, Mastercard Speler van die Wedstryd.

“Dit is ongelooflik, al die publiek is vir ons en Fidji speel goed, maar al hierdie – ek het nie die woorde nie,” het die Portugal-flank gesê.

“Ek het nie woorde nie. Dis histories, ek is so bly. Ek dink dit is die beste oomblik van my lewe. Ons is ‘n span vriende van Portugal, maar ons woon saam, dit is iets ongeloofliks.”

Portugal het in hul eerste Wêreldbeker-rugbytoernooi sedert 2007 naby gekom aan die oorwinning waarna hulle twee weke gelede begeer het toe hulle 18-18 gelykop teen Georgië in dieselfde stadion gespeel het. Die vreugde om uiteindelik die oorwinning te behaal, is uitgespreek deur hul kaptein, José Lima, wat gesê het: “Jy kan ons ondersteuners sien, ons span verdien daardie oorwinning so baie. Ek dink ons het vandag vir die wêreld gewys ons kan meeding en op hierdie vlak wen.”

Oor die voorstel dat sy span moeg was selfs voor die afskop, het Lima gesê: “Dit kom uit die hart as jy moeg is, jy moet vooraf aan al die goed dink. Kom saam met jou maats en sê ‘kom ons gaan, kom ons doen dit’.

“Dis wat ons rustyd gesê het en kyk hierna, dit is ongelooflik. Net ‘n klein woordjie vir die ouens [wat nie in die wedstryddag 23 was nie, want hulle het ons ook gehelp].”

Lagisquet, wat te midde van die vieringe op die veld gevoer is, het oor die ondersteuners gesê: “Ek is lief vir hulle, hulle is ongelooflik. Hulle ondersteun hierdie span vir 80 minute. Jy kan hulle hoor, ek is lief vir hulle.

“Dit kan nie beter wees [om met ‘n oorwinning weg te gaan] nie. Ek is so gelukkig om ‘n span soos hierdie op te lei. Ek is so gelukkig om met hierdie oorwinning klaar te maak, dit is ‘n wonderlike oomblik.

“Dit is ongelooflik. Dit is ongelooflik, hulle vind altyd hulpbronne wat ek nooit verwag het nie.”

KYK: Suid-Afrikaner gaan vol WWE met stoeistyl-treffer by Rugby Wêreldbeker

REAKSIE UIT FIJI

Fidji se hoofafrigter, Simon Raiwalui, het gesê Portugal het die oorwinning “ten volle verdien”.

“Baie geluk aan Portugal, hulle het baie goed gespeel,” het Raiwalui gesê. “Teleurgesteld om nie die oorwinning te kry nie, het ons te veel bal laat val. Ons was ‘n bietjie styf in die konteks van die wedstryd.

“Engeland is ‘n baie goeie toernooispan en ons verwag ‘n taai wedstryd. Ons sal hergroepeer, hersien en dan na Engeland gaan.”