Siya Kolisi op sy Racing-debuut. Foto deur FRANCK FIFE / AFP

Tuisblad » Sport » Rugby » Siya Kolisi inspireer Racing 92 tot ‘n oorwinning op debuut

Siya Kolisi inspireer Racing 92 tot ‘n oorwinning op debuut

Siya Kolisi het Racing 92 tot ‘n klinkende oorwinning oor La Rochelle gelei, wat die eerste plek in die mededingende Franse Top 14-tabel verseker het.

27-11-23 15:31

Suid-Afrika se tweemalige kaptein van die Wêreldbeker-rugbytoernooi , Siya Kolisi, het in sy Racing 92-debuut ‘n oorwinning gesmaak toe hulle La Rochelle met 32-10 in Parys geklop het om die nommer een plek in die Franse Top 14-lys in te neem.

‘n Maand nadat hy die Webb Ellis-beker in die Stade de France opgelig het, het die 32-jarige Kolisi 54 minute op oopkantflank gespeel terwyl Racing hul sesde oorwinning behaal het ná net agt wedstryde van die seisoen om bo die verrassingspakket Pau te gaan.

Die Champions Cup-houer, La Rochelle, afgerig deur die voormalige Ierland-losskakel Ronan O’Gara, het vir ‘n vyfde keer hierdie veldtog verloor nadat hulle meer as 50 minute met 14 man gespeel het ná Teddy Thomas se rooikaart.

Kolisi

Die voormalige Sharks-agterryer Kolisi het sedert die einde van die Wêreldbeker-toernooi ‘n plakkaatseun vir Franse rugby geword wat op televisieprogramme en op die voorblad van koerante verskyn.

Emblematic Kolisi se roem buite die sport het ook ontplof nadat hy vroeër vandeesmaand ‘n gas by ‘n Brooklyn Nets NBA-wedstryd was.

‘n Week gelede is hy deur Stade Francais-aanhangers uitgejou, maar hierdie keer was daar net gejuig vir die man wat sy Suid-Afrikaanse span geïnspireer het tot ‘n tweede agtereenvolgende Wêreldbeker-titel ten koste van die gasheer Frankryk.

Kolisi se eerste aanraking sedert hy die Webb Ellis-trofee op 28 Oktober opgelig het, het ná 14 minute gekom, toe hy op ‘n los bal geslaan het wat daartoe gelei het dat die skrumskakel Nolann Le Garrec ‘n strafskop afgeskop het om dit 10-3 te maak ná Juan Imhoff se vroeë drie vir die gashere en Antoine Hastoy se skoot doel vir die besoekers.

Racing het met die rustyd met 24-3 voorgeloop danksy ‘n strafdrie en losskakel Antoine Gibert se raakvat, aangehelp deur ‘n paar slim Kolisi-spel by ‘n skrum, toe La Rochelle-vleuel Thomas van die veld gestuur is vir ‘n hoogvat op Imhoff.

Tydens die rustyd is gesien hoe Kolisi raad aan sy voorspelers agter in die kleedkamer gee, maar toe hulle terugkeer was dit O’Gara se span wat die gaping tot 24-10 verminder het danksy die agtsteman Yoan Tanga se drie.

Met 25 minute om te speel, het Kolisi, die liga se grootste ondertekening sedert Dan Carter tussen 2015-2018, weer ‘n warm ontvangs deur die skare by die binnenshuise La Defense Arena gekry toe hy deur die 21-jarige Maxime Baudonne vervang is.

Racing het die bonuspunt en voorste plek geëis toe Engeland se heelagter Henry Arundell oorgesteek het vir sy vierde drie in twee wedstryde met twee minute om te speel.

Saterdag het die omstrede voormalige president van die Franse rugbyfederasie en voormalige hoofafrigter van Frankryk, Bernard Laporte, sy eerste wedstryd as Montpellier-direkteur van rugby verloor met ‘n nederlaag van 26-21 teen gepromoveer Oyonnax.

Montpellier

Montpellier, kampioene in 2022, is onderaan die tabel ná sewe agtereenvolgende nederlae, hul swakste lopie sedert Mohed Altrad 12 jaar gelede as eienaar oorgeneem het.

Pau het die eerste plek behaal en Racing se Paryse teenstanders Stade Francais met 30-6 geklop danksy die Engelse losskakel Joe Simmonds wat 15 punte van die skof aangeteken het.